Fırında Biber Dolması Tarifi ve Püf Noktaları

Fırında biber dolması, hem lezzetli hem de pratik bir yemektir. Bu tarifle sağlıklı ve doyurucu bir öğün hazırlayabilirsiniz.
Fırında biber dolması yapmak için öncelikle iç harcını hazırlamak gerekiyor. Bir tavada ince doğranmış soğanları zeytinyağı ile kavurun. Kavrulan soğanın üzerine domates salçasını ekleyin ve hafifçe kavurun.
Başka bir kapta yıkanmış pirinç ve bulguru bir araya getirin. Kavrulan soğan ve salça karışımını ekleyin. Ardından doğranmış domates, maydanoz, tuz, karabiber, pul biber, nane ve toz şekeri ekleyerek karıştırın.
Dolmalık biberleri yıkayıp, baş kısımlarını çıkarın ve çekirdeklerini temizleyin. Biberlerin içine harcı doldururken, üzerlerinde bir parmak boşluk bırakmaya özen gösterin. Son olarak, dolmaların üzerini dilimlenmiş domatesle kapatın ve fırın kabına yerleştirin.
Sos için bir kapta domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırın. Üzerine sıcak su ekleyerek sosu hazırlayın. Bu sosu dolmaların yarı hizasına kadar dökün ve üzerini yağlı kağıtla kapatıp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat pişirin.
Piştikten sonra kağıdı alıp, dolmaların üzerinin kızarması için 10 dakika daha fırında tutun. Fırından çıkan dolmaları 10-15 dakika dinlendirip, yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz.
Püf Noktaları
Dolmalık biberlerin içine pirinçlerin güzel pişmesi için birkaç yerinden delikler açın. Harcı çok sıkı doldurmamaya dikkat edin. Dolmaları yan yatırarak fırın tepsisine yerleştirin ve pişirme sırasında alt üst ederek her tarafının kızarmasını sağlayın.
Hazırlama Süresi
Bu tarifin hazırlanması toplamda 95 dakika sürmektedir. 20 dakikası hazırlık, 75 dakikası ise pişirme süresidir. Bu tarifle 14 adet biber dolması elde edersiniz.
Afiyet olsun!
İlgili Haberler: Elmalı Milföy Tatlısı Tarifi ile Pratik Lezzetler · Eli Böğründe: Kahramanmaraş’ın Lezzetli Fırın Yemeği