Gastronomi Oscar’ı Türkiye’ye Geldi: Baün’den İki Kitap, İki Ödül!

Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Sarıoğlan ve yüksek lisans öğrencisi Rana Şat’ın birlikte kaleme aldığı iki gastronomi kitabı, dünyanın en prestijli gastronomi yarışmalarından biri olan Gourmand World Cookbook Awards’ta farklı kategorilerde ödüle layık görüldü. Türk mutfağını bilimsel bir yaklaşımla dünyaya tanıtan bu eserler, Türkiye’ye çifte gurur yaşattı.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sarıoğlan ile lisansüstü öğrencisi Rana Şat’ın ortak çalışması olan iki uluslararası kitap, gastronomi dünyasının “Oscar”ı olarak bilinen 31. Gourmand World Cookbook Awards’ta büyük başarı elde etti.

Biri Türk mutfağının bölgesel yemeklerini yapıbozum yöntemiyle inceleyen, diğeri ise nesillerin yeme alışkanlıklarının menü tasarımına etkisini ele alan bu akademik eserler, Portekiz’in Lizbon şehrinde düzenlenen yarışmada iki farklı kategoride ödül aldı. Çalışmalar, hem içerik hem özgünlük açısından jüri tarafından övgüyle karşılanırken, Türkiye’den ödül kazanan tek kitap olma unvanını da taşıyor. Bu başarı, Türk gastronomisinin akademik düzeyde küresel vitrine taşınmasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Türkiye İçin Büyük Gurur Olan Gastronomi Alanında İki Önemli Kitaba Dünya Çapında Ödül

Baün’den Uluslararası Çift Ödül Başarısı:

Balıkesir Üniversitesi (Baün) Turizm Fakültesi Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Anabilimdalı Akademisyenlerinden Prof.Dr. Mehmet Sarıoğlan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği ve Turizm İşletmeciliği Anabilimdalı Mezunu, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Anabilimdalı Öğrencilerinden Rana Şat’ın Geçtiğimiz Aylarda Tamamlamış Ve Basmış Oldukları Menuızation Of The Local Dishes Of Mediterranean, Eastern Anatolia, Aegean, Southeastern Anatolia, Central Anatolia, Black Sea And Marmara Geographical Regions, The Pearl Of Turkish Cuisine, With The Deconstruction Method İsimli Kitabı Livredelyon Yayınevi, The Effects Of Food Consumption Habits Of Generations X, Y And Z On Food Menus Özgür Press Yayınevi Tarafından Yayınladıkları İki Uluslararası Kitabı Portekiz’in Lizbon Şehrinde Düzenlenen 31. Gourmand World Cookbook Awards’ta Ödüle Layık Görüldü. “Gastronomi Oscar”I Ve Nobeli Olarak Adlandırılan Ödülleri İki Kitapları İçinde Ayrı Kategoride Aldı.

Menuızation Of The Local Dishes Of Mediterranean, Eastern Anatolia, Aegean, Southeastern Anatolia, Central Anatolia, Black Sea And Marmara Geographical Regions, The Pearl Of Turkish Cuisine, With The Deconstruction Method İsimli Kitabı Livredelyon Yayınevinde Yayınlanan kitapları A06 Special Awards Kategorisinde; The Effects Of Food Consumption Habits Of Generations X, Y And Z On Food Menus Özgür Press Yayınevinde yayınladıkları kitapları B02 Best Of The Best – Food Science kategorisinde uluslararası gastronominin en iyi kitapları ödülünü almaya layık görüldü.

Bu prestijli ödül hakkında bilgi veren araştırmacılar, Üniversitemiz adına 175 ülkeden 930 adayın bulunduğu dünyanın en iyileri ve gastronomi kitaplarının nobeli olarak bilinen good awangards ödülünü çift kitabımız içinde farklı kategorilerde dereceye girerek seçilmek büyük bir onurdur. Kategoride tek Türk kitabı olmamız çalışmamızın kalitesini gösteren büyük bir başarıdır ifadelerini kullandı. Ayrıca uluslararası kitaplarımızın Dünya çapında büyük bir ödüle layık görülmesinden dolayı onur ve gurur duyduklarını vurguladı.

Başa dön tuşu